Gara auto Fălești a fost modernizată prima dată după 40 de ani

23.05.2019

Noutati

publicat de

Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, Gara auto Fălești a fost modernizată. Proiectul a fost realizat la doar câteva luni după ce gările auto din Republica Moldova au fost concesionate, într-un parteneriat public-privat consorțiului internațional „Gările Auto Moderne”. Compania intenționează să modernizeze încă patru gări în acest an.

Lucrările de renovare, pe o suprafaţă de aproximativ 5.400 de metripătraţi, au început în luna aprilie 2019, iar pentru efectuarea lor au fost cheltuiţi aproximativ 3,5milioane de lei. Teritoriul gării a fost asfaltat în două straturi, au fost montate borduri noi și a fost amenajat peronul, pe care au fost trasate linii speciale de marcaj. Trotuarul a fost schimbat pe o suprafaţă de 260 de metri pătraţi. Totodată au fost efectuate lucrări de reparație a rețelelor de evacuare a apelor pluviale, a rețelelor de canalizareși a rețelei electrice, potrivit unui comunicat al întreprinderii.

Gara auto Fălești deservește aproape 240 de curse, dintre care 101 suburbane, 71 interurbaneși 45 de curse internaționale. „De aceea au fost depuse eforturi pentru crearea condiţiilor cât mai favorabile atât pentru călători, cât şi pentru angajaţii întreprinderii, dar şi pentru agenţii economici şi prestatorii serviciilor de taxi, cărora le sunt oferite spații amenajat corespuzător”, se menționează încomunicat.

„Gările Auto Moderne” accentuează că modernizarea Gării auto Fălești nu va afecta costul biletelor de călătorie.

Modernizarea Gării auto Făleşti a fost prima pelista de priorităţia întreprinderii “Gările Auto Moderne”. Întreprinderea urmează să modernizeze înacest an încă patru gări auto din centrele raionale, iar la alte trei sunt efectuate lucrările de proiectare.

„De zeci de ani, statul nu a putut aloca banii necesari pentru astfel de reparații. În acest an urmează să înfăptuim lucrări similare la alte 4 gări auto din diferite regiuni ale ţării: la Soroca, Glodeni, Călăraşişi, Străşeni. La gările auto din Orhei, Cahul, GaraSud-Vest (Chișinău) înp rezent au loc lucrări de proiectare și de pregătirea obiectelor pentru construcție. Iar la Soroca au demarat deja lucrările de modernizare a gării auto”, se mai arată în comunicat.

Amintim că întreprinderea „Gările Auto Moderne” a semnat contractul de parteneriat public-privat „Modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. „Gările și Stațiile Auto” la sfârșitul anului 2018. Durata parteneriatului public-privateste de 25 ani.